Hızlı ve verimli sevkiyatlar İçin e-İrsaliye çözümüne geçin!
Kullanımı zor programlar ile vakit kaybetmeyin, Mysoftdijital’in kullanıcı dostu arayüzü ile e-İrsaliye‘ye geçin sevkiyatlarınızı hızlandırın.
E-İrsaliye Nedir?
e-İrsaliye, bir malın bir adresten başka bir adrese taşınması sırasında düzenlenen sevk irsaliyesinin elektronik halidir. e-İrsaliye uygulaması, irsaliyenin GİB tarafından belirlenen standartlarına göre elektronik belge olarak düzenlenmesi, elektronik ortamda iletilmesi, muhafaza ve ibraz edilmesini kapsayan uygulamadır.
E-İrsaliyenin Avantajları Nelerdir?
- e-İrsaliye ile sevk irsaliyelerinizi elektronik ortamda oluşturabilir, alıcıya, saniyeler içinde gönderebilirsiniz.
- e-İrsaliye sayesinde; hatalı ürün, red, kabul, iade, vs. durumlarında, alıcıyla daha hızlı mutabakat sağlarsınız.
- İrsaliyelerin kaybolma veya yeniden gönderim gibi maliyetleri ile karşılaşmazsınız.
- Kağıt, baskı, kargo, saklama ve iş gücü maliyetlerinden tasarruf edersiniz.
- e-İrsaliyelerinize saniyeler içinde erişebilir, operasyonel verimliliğinizi arttırırsınız.
- Araç plakası veya sürücü kimlik bilgileriyle; ürün, alıcı firma ve diğer bilgilere kolayca ulaşabilirsiniz.
- İşletmenizdeki mevcut muhasebe sistemlerinize kolayca entegrasyon sağlayabilirsiniz.
- Raporlama işlemlerini daha kolay ve hızlı gerçekleştirebilirsiniz.
Neden Mysoftdijital E-İrsaliye?
Mysoftdijital e-İrsaliye ile sevk irsaliyelerinizi elektronik ortamda oluşturabilir, alıcıya, saniyeler içinde gönderebilirsiniz. Alıcıya anlık olarak iletilen e-İrsaliye sayesinde; hatalı ürün, ret, kabul, iade, vs. durumlarında, daha hızlı mutabakat sağlarsınız. Böylece kaybolma ya da yeniden gönderim gibi maliyetler ile karşılaşmazsınız.
Mutlu İş Ortaklarımız
E-Faturada Sık Sorulan Sorular
- e-İrsaliyenin düzenlenme tarihi ve belge numarası.
- e-İrsaliyeyi düzenleyenin adı/soyadı, ticaret unvanı, adresi, vergi dairesi ve vergi kimlik numarası.
- Müşterinin adı/soyadı, ticaret unvanı, varsa vergi dairesi ve vergi kimlik numarası, işyeri adresi ve farklı ise teslimat adresi.
- Taşınan malın nevi, miktarı.
- Fiili sevk tarihi ile saat ve dakika olarak fiili sevk zamanı.
- Malı taşıyan aracın plaka ve şoför (ad-soyad/TCKN) bilgileri ya da taşımayı yapan kargo lojistik firmasının bilgileri (TCKN-VKN/Ad-Soyad)
- Karekod
Mükellefler e-Fatura üzerindeki zorunlu bilgilere ilave olarak ihtiyaçları doğrultusunda farklı bilgilere de yer verebilir.
e-İrsaliye kesmek için gönderici ve alıcının e-irsaliye uygulamasına kayıtlı olması gerekir. Şayet taraflardan biri e-İrsaliye kullanıcısı değilse, e-arşiv fatura veya sevk irsaliyesi düzenlenir.
e-İrsaliye, GİB’in yayınladığı e-İrsaliye Uygulamasına İlişkin Teknik Kılavuz’da belirtilen format ve standartlara göre, dijital ortamda düzenlenir, dijital ortamda alıcıya gönderilir, saklanır ve gerektiğinde ibraz edilir. e-İrsaliye, ürünün sevkinden önce hazırlanarak GİB üzerinden alıcısına gönderilir.
e-İrsaliye belgesinin iptali söz konusu değildir. Bununla birlikte malın fiili sevkinden önce, malın muhteviyatının ya da alıcının hatalı olduğunun tespiti durumunda, alıcı tarafından e-İrsaliye muhteviyatının tamamına “irsaliye yanıtı” ile “ret” yanıtı verilebilir.
Malın fiili olarak sevk edilmesinden önce, malın muhteviyatının veya alıcının hatalı olduğunun belirlenmesi durumunda, alıcı tarafından e-İrsaliye muhteviyatının tamamına “irsaliye yanıtı” ile “ret” yanıtı verilebilir. Böylelikle e-İrsaliye reddedilmiş olur.
e-İrsaliye uygulamasına kayıtlı mükelleflerin düzenleyecekleri tüm sevk irsaliyelerinin e-İrsaliye olarak düzenlenmesi, uygulamaya kayıtlı mükelleflerden alınan mallar karşılığında düzenlenecek irsaliyelerin de yine e-İrsaliye olarak alınması zorunludur.
Ancak bununla birlikte sadece 509 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği ile açıklanan hallerde (elektronik belgelerin kağıt ortamda düzenlenebileceği haller, 509 SN VUK GT. V.7. bölümde açıklanmıştır) matbu sevk irsaliyesi düzenlenmesi ve alınması da mümkün bulunmakta olup, bu durumun süreklilik arz etmemesi gerekmektedir. Ayrıca mezkûr Tebliğde açıklanan bu durumun gerektiğinde mükellef tarafından tevsik edilmesi gerektiği tabiidir. Bu tür durumlarda matbu sevk irsaliyesi düzenlenerek sevkiyat işlemlerine başlanabilecektir.
Bu gibi durumlarda kağıt Sevk İrsaliyesi ve e irsaliye aynı zamanda düzenlenir. Düzenlenen matbu sevk irsaliyesinde e-İrsaliyeye ait belge no ve belge düzenleme tarihi, saat ve dakika olarak yazılır.
Ayrıca, malın fiili sevki esnasında düzenlenebilecek matbu sevk irsaliyesinin bulunmaması durumunda, sevkiyatı sağlayan kişi veya kuruma belgenin dijital ortamda gösterimine imkan sağlayacak gerekli bilgilerin paylaşılması gerekmektedir. Söz konusu sevk irsaliyesinde “e-İrsaliyesi ayrıca düzenlenmiştir.” ibaresinin yazılması zorunludur.
Montaj metodu ile üretilen ve teslimatı parça parça yapılan malların tesliminde, montaj yapılması için gönderilen her parçanın sevki yapıldığı esnada irsaliyenin kesilmesi gerekir. Ayrıca irsaliyenin üzerine taşınan malın parça parça taşındığının ve montaj yapılacağının belirtilmesi gerekmektedir.
Montajın tamamlandığı tarihten itibaren 7 gün içinde de faturanın kesilmesi, düzenlenen irsaliyelerin numaralarının da faturada bulunması gerekmektedir.
e-İrsaliye mükellefleri, elektronik irsaliyelerini ve yanıtlarını, 10 yıl boyunca muhafaza etmek ve istenildiğinde ibraz etmekle yükümlüdür.